De challenge
Mongol wat? Wat gaan jullie precies doen?
De Mongol Challenge 2011 is een challenge, géén rally, waarbij teams met hun hiervoor speciaal geprepareerde auto (bouwjaar >2002, motorinhoud <1200 cc) ten behoeve van het goede doel van Amsterdam naar Ulaan Baatar (Mongolië) reizen. Een rit van ruim 10.000 km over wegen van asfalt tot gras. Middels sponsoring is er voorafgaande aan de start op 4 juni 2011 zoveel mogelijk geld opgehaald om zowel de auto, die van dit geld gekocht is, als ook alle uitrusting en alle middelen (€), ten gunste van het goede doel te laten komen.
De gehele trip is unsupported, wat inhoudt dat er naast een road book geen helikopters of begeleiding aanwezig zijn. Behoudens de hoogte van het sponsorbedrag is het absoluut geen wedstrijd. Het einddoel wordt samen met de andere teams behaald, dat is de Challenge!
Is dit iets unieks?
Ja! en nee.. Het is vanuit Nederland de eerste keer dat deze rit wordt verreden. Dat maakt het wel uniek! In Europa is deze rit eerder ook al verreden. Een organisatie uit Engeland heeft hier al enkele jaren ervaring mee. De opzet hiervan is altijd groots. Zo startten er in 2009 zowel teams in Engeland, Spanje en Tsjechië.
Een impressie van de challenge zoals een Spaans team deze in 2009 heeft verreden…
Over de organisatie van deze Challenge
Wat begon als een uit de hand gelopen grap in 2004 met de Amsterdam Dakar Challenge, is door de enorme animo uitgegroeid tot een aantal schitterende Challenges met enorme bijdragen voor goede doelen. Naast de Amsterdam Dakar Challenge, waar het allemaal mee begon, organiseren we ook de 3FM Serious Request Edition, Red Sea Challenge, Bombay Challenge en nu vanaf 2011 Mongol Challenge.
Eerder tikten we de Peking Challenge al af, dus de route en de Red Tape zijn ons niet helemaal onbekend. Het verschil tussen de Mongol Challenge en Amsterdam Dakar Challenge zit ‘m vooral in afstand, terrein en een heleboel papierwerk. Om alle werkzaamheden die bij de organisatie van de Challenge komen kijken te kunnen doen, is er een vast team in een lean en mean kantoortje, dat zich volledig op de organisatie van de Challenge stort.
Alles wordt low-budget georganiseerd om de lage inschrijfkosten te handhaven. Naast deze organisatie – die zich bezig houdt met de Challenges – is de Stichting Challenge For Charity Foundation (CFCF) opgericht. Deze stichting regelt de Adopt A Hero actie en zorgt ervoor dat bijdragen van sponsors rechtstreeks naar het goede doel gaan.